Het 9 stappenplan

Met het 9-Stappenplan, ontwikkeld door de Nederlandse Golf Federatie (NGF), heeft u een methodiek voorhanden waarbij u zelf bepaalt hoe u zichzelf wil ontwikkelen in de golfsport.

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar om te leren golfen moet u golflessen volgen. Het 9-Stappenplan is ontwikkeld om golfers op de meest efficiƫnte wijze te begeleiden naar een bepaald doel, zoals een golfbaanpermissie, Clubhandicap 54 (GVB) of een EGA handicap. Beginnen met golfen doet u met de eerste drie stappen van het 9-Stappenplan.

In de eerste stap haalt u een golfbaanpermissie waarmee u op de golfbaan waar u de baanpermissie heeft gehaald kunt golfen. Met deze golfbaanpermissie kunt u ervaring opdoen op de golfbaan en zult u met name bekend raken met de etiquette. Vanaf Clubhandicap 54 (GVB) kunt u vrijwel op alle golfbanen in Nederland spelen, voor deze stap moet u een theoretisch examen afleggen en aantonen met een ronde golf dat u het niveau van Clubhandicap 54 onder de knie heeft.

Hieronder wordt per stap een verdere toelichting gegeven. De tekst is afkomstig van de website www.startendegolfer.nl.

Uit welke stappen bestaat het 9-Stappenplan?

omslag-stap1
Stap 1 – Golfbaanpermissie

U leert de basisbeginselen van golf die bestaan uit techniek en etiquette. Met deze basis bent u in staat om op een veilige en plezierige manier baanervaring op te doen en kennis te maken met de omgeving op de golfbaan. U leert hoe u zelf kunt oefenen en hoe u aan uw fysieke voorbereiding kunt werken. Fairplay binnen de golfsport staat hoog in het vaandel.

omslag-stap1
Stap 2 – Clubhandicap 54 (GVB)

Aan het einde van deze stap kunt u spelen op de golfbaan volgens de etiquette en golfregels die voor beginnende golfers belangrijk zijn. Door ervaringsgericht te leren, maakt u kennis met de golfsport. Door te oefenen op de driving range, putting green en in de bunker leert u ook waar u staat in uw ontwikkeling.

omslag-stap1
Stap 3 – Naar handicap 36

Door het gebruik van verschillende golfclubs uit uw golftas zult u merken dat u meer lengte in uw slagen krijgt. De beleving op de golfbaan wordt vergroot door actief te spelen. U zult meer inzicht krijgen in uw eigen spel zodat u holes slimmer speelt. U blijft zich ontwikkelen op weg naar een grotere succesbeleving.

omslag-stap1
Stap 4 – Naar handicap 28

In deze fase zal uw niveau verbeteren doordat het spel constanter wordt bij lange slagen maar ook rondom de green. Spelen op de golfbaan wordt steeds comfortabeler voor u, wat een positieve uitwerking heeft op uw spel. U krijgt meer behoefte om deel te nemen aan wedstrijden en het aantal bogeys en double bogeys neemt af.

omslag-stap1
Stap 5 – Naar handicap 20

In deze stap zult u bewustere clubkeuzes maken vanaf de tee en rond de green. Door mee te doen aan wedstrijden, zal uw ervaring op het gebied van course management, tactiek en kennis van de golfregels vergroot worden. U zoekt medespelers om ook buiten de baan te werken aan het golfspel. Oefenen doet u met zijn allen en u vraagt zich af tot waar uw ambitie gaat.

omslag-stap1
Stap 6 – Naar handicap 15

Dit is het breekpunt! Voor deze categorie golfers gaan strategie en slagen binnen 100 meter van de hole een grotere rol spelen. Wedstrijden en competitie zorgen ervoor dat u het presteren onder druk proeft. Langzamerhand zet u de puntjes op de i en u bent regelmatig te vinden op de oefenfaciliteiten.

omslag-stap1
Stap 7 – Naar handicap 9,9

U bent hard op weg naar een single handicap; een mijlpaal! Om deze mijlpaal te halen, zult u werken aan het verkleinen van de foutmarge en het verbeteren van de slagen binnen 50 meter van de green. U bent gedreven aan het trainen en u ontwikkelt een goede, vaste routine zodat uw resultaat meer voorspelbaar wordt. U zult uw successen vieren!

omslag-stap1
Stap 8 – Naar handicap 4,4

U bent inmiddels een zeer intensieve golfer geworden. In deze stap gaat het om het korte spel. Het oplossen van lastige situaties vormt voor u de uitdaging. U bent actief bezig uw golfspel steeds te verbeteren en te ontwikkelen. Tevens zijn wedstrijden een enorme ervaring op het mentale vlak. U traint gestructureerd volgens een plan dat u samen met de golfprofessional heeft opgesteld.

omslag-stap1
Stap 9 – Naar handicap 0

Kritisch op uzelf en oog voor detail, dat zijn uw kenmerken in deze fase. U verfijnt uw techniek en ontwikkelt uw mentale en fysieke vaardigheden tot een hoogtepunt. Waar eindigt voor u het succes? U denkt erover om nationale en internationale wedstrijden te spelen en u bent zorgvuldig in het bepalen van de wedstrijden waar u wilt pieken.